Innlegg av Cathrine Hambro
Den Europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) ber Norge svare på Miljøorganisasjonenes klage
I juni 2021 klaget vi Norge inn for EMD, på vegne av Greenpeace Norden, Natur og Ungdom og seks norske ungdommer. I klagen gjøres det gjeldene at utvinningstillatelser i Barentshavet bryter med de grunnleggende menneskerettighetene.
Les merKlimasøksmålet – Kommentar til dommen
Miljøorganisasjonene vant ikke frem i Høyesterett. Staten fikk derved medhold i at tildeling av utvinningstillatelser i Barentshavet i 23. konsesjonsrunde ikke er ugyldig og ikke i strid med Grunnloven § 112.
Les merKlimasøksmålet – Enorm omtale i norsk og utenlandsk presse
Klimasøksmålet har fått enorm omtale i pressen. Her er et utdrag av linker til norsk og utenlandsk presse.
Les merKlimasøksmålet – Hva handler søksmålet om? Videopresentasjon av adv. Cathrine Hambro
Lurer du på hva klimasøksmålet handler om? Se denne korte presentasjonen av advokat Cathrine Hambro for å få bedre oversikt.
Les merKlimasøksmålet – Hvorfor er det viktig? Videointervju med advokat Cathrine Hambro
Ta en titt på Klimasøksmål Arktis’ intervju av WLA-advokat Cathrine Hambro. Klimasaken – hvorfor er den viktig?
Les merKlimasøksmålet – Retorikk i retten
Saken har skapt mye debatt helt siden den ble anlagt høsten 2016. Debatten gjelder ikke bare sakens innhold: «Det er morsomt å se at selv retorikken i retten skapte debatt» sier advokat Cathrine Hambro.
Les merKlimasøksmålet – Om Grunnlovens § 112
WLA-advokat Cathrine Hambro bistår Greenpeace, Natur og Ungdom, Naturvernforbundet og Besteforeldrenes klimaaksjon i Klimasøksmålet om Grunnlovens § 112.
Les merKlimasøksmålet – Mens vi venter på Høyesterett
Etter en syvdagers hovedforhandling i Høyesterett i plenum, venter vi på rettsavklaring med hensyn til om Grunnlovens § 112 er en rettighetsbestemmelse som kan påberopes for domstolene.
Les merKlimasøksmålet – Hva er bakgrunnen for søksmålet og hvem er partene?
Klimakrisen er nå akutt. Dagens klimapolitikk styrer mot en temperaturstigning på 3-4 grader ved neste århundreskifte. I denne situasjonen oppstår spørsmålet: Er det politikken som skal utfordres, eller er det naturens tålegrenser som skal utfordres?
Les merKlimasøksmålet – Debatt om Parisavtalens betydning
Parisavtalen er signert av alle verdens land og trådte i kraft i 2016. Parisavtalen fastslår at det er enighet i verden om at verden må tilstrebe at temperaturstigningen, sammenlignet med førindustriell tid, begrenses til 1,5°C.
Les merKlimasøksmålet – De rettslige spørsmålene
Er Grunnlovens § 112 en rettighetsbestemmelse eller har den kun en uformell betydning (deklaratorisk) for hvilken retning politikken bør ha?
Les mer