Fortsettelsen av bryggesaken: kommunene har bevisbyrden for meldeplikt
Før jul omtalte vi bryggesaken, som vår advokat og partner Thor Henning Pedersen har fulgt tett. Vi følger nå opp med nye opplysninger i saken.
Det var ikke meldeplikt for mindre private brygger mellom 1965 og 1986. Det har Høyesterett avgjort i en fersk dom. Rivningsvedtaket ble opphevet som ugyldig.
Kommunene må legge om praksis
Alle såkalte strandprosjekter for å avdekke ulovlige byggetiltak i strandsonen, må nå gjennomgås og kommunene må foreta helt endret vurdering før nye vedtak om ulovlighet. Dette gjelder også Statsforvalterens vedtak i klagesaker.
Ikke bare brygger, men alle byggetiltak, vil rammes av legalitetsprinsippet som Høyesterett har fastslått.
Brygger som allerede er revet – erstatning – gjenoppføring
Høyesterettsdommen vil utvilsomt få stor betydning for mange grunneiere i strandsonen. Det vil komme krav om erstatning og om gjenoppføring.
Omgjøring av vedtak uten klage – forvaltningsloven § 35
Bestemmelsen fastsetter at et forvaltningsorgan «kan omgjøre sitt vedtak uten at det er påklaget», herunder bl.a. når «vedtaket anses som ugyldig».
I bryggesakene er ugyldigheten nå fastsatt med dom i Høyesterett for brygger opp til ca.70 kvm. En stor andel brygger omfattes derfor av Høyesteretts beskrivelse. En dom i Lagmannsretten i 2023 innebærer en bekreftelse på at kommunale vedtak fattet i lignende saker, vil kunne anses ugyldige, avhengig av det konkrete saksfaktumet.
Det er en «kan» regel, så det er ingen automatisk plikt for kommunene/Statsforvalter å på eget initiativ omgjøre et vedtak. Men det beror på en konkret helhetsvurdering om det like fullt foreligger rettslig grunnlag for en plikt til å omgjøre.
Klagerett – krav om omgjøring
Grunneierne som er rammet bør derfor fremme klage for å iverksette forvaltningssak dersom kommunen ikke selv tar opp saken til ny behandling.
I enkelte tilfeller velger forvaltningen å opprettholde et vedtak, selv om det lider av ugyldighetsgrunn. Det må i så fall kunne treffes nytt vedtak med samme innhold. Også dette er en skjønnsmessig vurdering.
Vedtak om ulovlighet som ikke er gjennomført
Grunneiere som bare har fått varsel om ulovlighet, men hvor sanksjoner ikke er iverksatt, bør snarest kontakte kommunen, for å sette i gang prosessen mot omgjøring.
Rundskriv fra Departementet
Oslo tingretts kom i 2020 til samme resultat som Høyesterett. Dom 20-024986TVI-OTIR/03. Da lot Staten være å anke. Dommen ble rettskraftig. Men som «underrettsdom» ville ikke Staten etterkomme dommen. Ett år senere sendte Kommunaldepartementet ut et Rundskriv 15.10.2021, som fastholdt meldeplikt, med noen unntak for kravet om rivning. Dette rundskrivet har feilaktig vært lagt til grunn hos kommunene og Statsforvalterne i strid med domstolenes rettsoppfatning.
Skal vi vente et nytt slikt Rundskriv eller vil Staten og kommunene rydde opp i de ugyldige vedtakene? Vi venter i spenning.
Les mer om bryggesaken her.
Kontakt oss for bistand
Vi vet at det er mange der ute som sliter med «ulovlighetssaker» for sine brygger. Vi tar gjerne imot henvendelser og vi vil anstrenge oss for at de sakene som åpenbart må omgjøres/oppheves, får en rettferdig behandling. Kontakt oss her.
Thor Henning Pedersen
Advokat/partner
Telefon: (+47) 917 70 918
E-post: pedersen@wla.no
Advokat Thor Henning Pedersen er avtaleadvokat for Huseiernes Landsforbund HL.