Et klart råd til leverandører som deltar i konkurranser regulert av anskaffelsesregelverket og er i tvil om ett eller flere av kvalifikasjonskravene er oppfylt, er å benytte seg av muligheten til å støtte seg på et annet foretaks kvalifikasjoner. Denne retten fremgår klart og tydelig av anskaffelsesforskriften (FOA) § 16-10, som gjelder for anskaffelser regulert av forskriftens del III (anskaffelser over EØS-terskelverdiene). Av denne bestemmelsen fremgår det at en tilbyder både kan støtte seg på andre virksomheter for å oppfylle kravene til økonomisk og finansiell kapasitet, og til tekniske og faglige kvalifikasjoner. Tilbyder må da dokumentere at han råder over de nødvendige ressursene, for eksempel ved å fremlegge en forpliktelseserklæring fra disse virksomhetene, noe det typisk også er satt krav om i konkurransegrunnlaget, samt vedlegge den aktuelle kvalifikasjonsdokumentasjonen. I tillegg er det fastsatt i § FOA § 17-1 (6) at det skal dokumenteres separat ESPD-skjema fra foretaket/foretakene tilbyderen støtter seg på (egenerklæring hvor det bl.a. bekreftes oppfyllelse av kvalifikasjonskrav).
WLA v/advokat Trine Friberg har nylig bistått Follo Ren IKS med å avvise en leverandør fra en konkurranse om kontrakt om innsamling og transport av husholdningsavfall med varighet på minst seks år, med estimert kontraktsverdi på 400 millioner kroner. Begrunnelsen for avvisningen var at kravet til økonomisk og finansiell stilling under kvalifikasjonskravene ikke ble ansett for oppfylt, en vurdering som også ble kvalitetssikret av eksternt revisjonsselskap. Da forelå det plikt til å avvise leverandøren, selv om denne leverandøren hadde levert det beste tilbudet.
Den avviste leverandøren valgte å påklage avgjørelsen til KOFA, men KOFA var verken enig med klager i at kvalifikasjonskravet var uklart, eller at avvisningen var urettmessig. For nærmere orientering https://www.klagenemndssekretariatet.no/sak/2024-1683
Det er grunn til å anta at leverandøren kunne ha unngått denne avvisningen, dersom muligheten til å støtte seg på økonomien til ett av selskapene i samme konsern hadde vært benyttet. I klagen til KOFA ble det opplyst at det hadde vært enkelt å skaffe seg støtte fra konsernet, men at dette ikke ble ansett for nødvendig «i lys av en tolkning» av de oppgitte kvalifikasjonskravene. Denne tolkningen var ikke i samsvar med forståelsen oppdragsgiver la til grunn. Avgjørelsen viser derfor også at det er risikosport å legge til grunn egen tolkning av kvalifikasjonskravene, med mindre man er 100% sikker på at tolkningen er korrekt.
For mer informasjon ta kontakt med advokat Trine Friberg.