Innlegg av Aleksander Ryan
Arbeidsgivers plikter ved varsling om kritikkverdige forhold
Hvilke plikter har arbeidsgiver ved varsling om kritikkverdige forhold? Varsling om kritikkverdige forhold er avgjørende for å avdekke og håndtere lovbrudd, korrupsjon og andre uakseptable forhold i norske virksomheter. Arbeidsgivere har flere viktige forpliktelser når det gjelder varsling fra ansatte. Rettsgrunnlag Arbeidsmiljøloven kapittel 2 A pålegger arbeidsgivere flere forpliktelser ved varsling. Dette skal sikre…
Les merDom fra Høyesterett 21. desember 2023: E-post fra tillitsvalgt var varsel etter arbeidsmiljøloven
Den 21. desember 2023 avsa Høyesterett dom som klargjør hva som utgjør et varsel etter arbeidsmiljøloven §§ 2 A-1 (Rett til å varsle om kritikkverdige forhold i virksomheten) og 2 A-2 (Fremgangsmåte ved varsling). Saken dreide seg om en e-post sendt av en tillitsvalgt til en leder i bedriften var å anse som et varsel.…
Les merNorges Fotografforbund inngår samarbeidsavtale med Wahl-Larsen Advokatfirma AS
Norges Fotografforbund inngår samarbeidsavtale med Wahl-Larsen Advokatfirma AS som ny medlemsfordel Norges Fotografforbund ble stiftet i 1894 og er Norges største og eldste organisasjon for profesjonelle fotografer. Forbundets medlemmer arbeider innen alle fotografiske sjangre eller er tilknyttet bransjen. Samarbeidet mellom NFF og Wahl-Larsen Advokatfirma AS gir NFFs medlemmer tilgang til juridisk rådgivning innenfor en rekke…
Les merÅpenhetsloven har vært i kraft i snart 1 år – Hvorfor er loven viktig for din virksomhet?
Den 18. juni 2021 vedtok Stortinget en ny lov om virksomheters åpenhet og arbeid med grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold (åpenhetsloven). Loven trådte i kraft den 1. juli 2022 og gjelder for større virksomheter som er hjemmehørende i Norge eller som tilbyr varer og tjenester i Norge. Formålet med loven er å fremme virksomheters respekt…
Les merAlt du trenger å vite om suspensjon i 2023
En suspensjon innebærer at arbeidsgiver pålegger arbeidstaker å fratre arbeidsforholdet midlertidig. En suspensjon kan eksempelvis være aktuelt i tilfeller hvor det foreligger mistanke om økonomiske eller andre misligheter i arbeidsforholdet, og hvor en suspensjon vil kunne være nødvendig for å forhindre at arbeidstaker gis anledning til å fortsette handlingene eller forspille bevis. Arbeidsmiljøloven gir mulighet…
Les merBindingstid ved kurs og etterutdanning
Mange arbeidsgivere ønsker å dekke utgifter til relevant etterutdanning og kurs for ansatte mot at den ansatte binder seg til å jobbe for arbeidsgiver for en viss periode etter gjennomført utdanning.
Les merOppsigelse ved sykdom
Det er en utbredt oppfatning at en arbeidsgiver ikke under noen omstendighet kan si opp en ansatt som er fraværende på grunn at sykdom. Dette er ikke riktig. Arbeidsmiljøloven gir arbeidsgiver åpning for å si opp en ansatt ved sykdom. Den syke ansatte er likevel gitt et særskilt lovfestet oppsigelsesvern i arbeidsmiljøloven.
Les merSluttavtale i arbeidsforhold
En sluttavtale er en avtale mellom arbeidstaker og arbeidsgiver hvor partene blir enige om en avslutning av arbeidsforholdet, uten at arbeidsmiljølovens bestemmelser om oppsigelse og avskjed kommer til anvendelse.
Les merKrav til innhold i arbeidsavtale
En arbeidsavtale skal alltid inngås skriftlig. Arbeidsmiljøloven oppstiller minimumskrav til innholdet i en arbeidsavtale.
Les merOppsigelse grunnet arbeidstakers forhold
Hva gjør du som arbeidstaker når den ansatte og arbeidsforholdet ikke fungerer som forventet, og du ønsker å avslutte arbeidsforholdet?
Les merUnngå fallgruvene ved feilansettelser
Målet med enhver ansettelse fremstår enkelt: Å ansette rett person i rett stilling. Dette er likevel ofte lettere sagt enn gjort, særlig dersom arbeidsgiver i liten grad er oppmerksom på de mange relevante problemstillingene i ansettelsesprosesser, og langt mindre de mulige alvorlig følgene av en feilansettelse.
Les merEr du vår nye partner?
Som partner i Wahl-Larsen Advokatfirma nyter du godt av stor frihet i et solid firma i vekst. Her er mulighetene mange og varierte. Gode kolleger sørger for en arbeidsdag som er stimulerende både faglig og sosialt. Som partner hos oss får du: • Et godt faglig miljø. • Stor frihet og kontroll på egen hverdag.…
Les merEr Covid tilstrekkelig til å kunne kansellere kjøp under force majeure-bestemmelse?
I dom fra Frostating lagmannsrett av 25. februar 2022 (LF-2021-146849) kom lagmannsretten, i liket med tingretten, til at avtalebestemmelser om force majeure og regulatoriske forhold ikke gir grunnlag for kjøper til å kansellere mottak av lakseleveranser fra Norge til Danmark i en gitt periode fra mars 2020.
Les merArbeidsgivers rett til tilbakebetaling av feilaktig utbetalt lønn – Ny høyesterettsdom angir en snevrere trekkadgang enn det mange arbeidsgivere praktiserer
I Høyesterettsdom HR-2021-2532-A kom Høyesterett til at en arbeidsgiver ikke hadde tilstrekkelig retts- og avtalegrunnlag til å foreta trekk i lønn som følge av feilaktig utbetalt diettgodtgjørelse.
Les merBankID-misbruk og erstatningsrett – hvordan ble det så galt?
Advokat Cathrine Hambro har sammen med førsteamanuensis ved UIO Marte Eidsand Kjørven, skrevet en kommentar om BankID i svindelsaker. Les den på rett24.no: https://rett24.no/articles/bankid-misbruk-og-erstatningsrett–hvordan-ble-det-sa-galt
Les merNy midlertidig rekontruksjonslov – med mål om å hindre konkursras som følge av koronapandemien
Aleksander Ryan er partner i Wahl-Larsen Advokatfirma AS. I snart 20 år har han arbeidet som forretningsadvokat med transaksjoner/oppkjøp, restruktureringer, kontraktsrett, selskapsrett og arbeidsrett. 1. Innledning I ekstraordinært statsråd den 15. april 2020 fremla regjeringen midlertidig lovforslag i Prop. 75 L (2019-2020) om mulighet for rekonstruksjonsforhandlinger og rekonstruksjon av selskaper som et virkemiddel for å…
Les merKoronakrisen – Styrk din kreditorposisjon i betalingsbetingelsene!
På grunn av koronapandemien er vi inne i svært usikre tider, både med tanke på hvor lenge vi vil måtte befinne oss i denne ekstraordinære samfunnssituasjonen og hvilken betydning det vil få for den enkelte bedrift på kort og lang sikt. I en slik situasjon er det viktig å være bevisst på hvilke betalingsbetingelser som…
Les merHar du behov for å endre dine avtaleforpliktelser under koronapandemien?
Koronapandemien medfører ønske og behov for endringer av avtaleforpliktelsene i en rekke avtaleforhold. Dette vil gjelde både for den avtalepart som skal levere varer/tjenester (realdebitor) og den avtalepart som skal betale for varene/tjenestene (pengedebitor). Realdebitor kan kanskje ikke lenger oppfylle leveranseforpliktelsen siden han ikke får inn de nødvendige råvarene, eller ikke har ansatte til å…
Les merPermittering under koronapandemien
Det er innført inngripende tiltak for å bekjempe Koronaviruset (Covid-19), tiltak som i stor grad rammer næringslivet i form av bortfall av inntektsgrunnlaget i uviss tid fremover. Mange arbeidsgivere må permittere alle eller enkelte av sine ansatte, og det er innført særskilte midlertidige regler for permittering. I det følgende vil vi redegjøre for relevante forhold…
Les mer