Innlegg av Rikard Berg
Omdømmetap for Voi etter avsløringer i lagmannsretten
Voi Technology Norway AS (Voi) tapte i lagmannsretten saken mot Alen Jacob og må tilleggsbetale kr 2 millioner som Jacob Alens tidligere selskap Jacob Service AS skulle fått utbetalt i salær for utførte oppdrag. Voi må også betale fulle sakskostnader til Alen Jacob i både tingretten og lagmannsretten. Beløpet er ikke betydelig i seg selv,…
Les merWLA – Kjønnsdiskriminering i Norges Bank?
Wahl-Larsen Advokatfirma ved advokat Sigurd Knudtzon bistår en kvinnelig ansatt i Norges Bank i et søksmål mot arbeidgiver. Saken reiser prinsipielle spørsmål om likelønn mellom kvinner og menn. Saken reiser også spørsmål om en ansatts tilgang til lønnsinformasjon om kollegaene. Etter en flere uker lang rettssak ventes nå dom før sommeren. Se kommentar om saken…
Les mer#MeToo: Håndtering av varsler om overgrep eller seksuell trakassering i idretten
Skrevet av Else-Margrethe Husby – Partner/Advokat Wahl Larsen Advokatfirma AS Innledning Det skal være enkelt og trygt å varsle i norsk idrett. Å sende eller motta varsel om kritikkverdige forhold er noe man aller helst håper ikke skal bli aktuelt. Kommer det et varsel, er det imidlertid nødvendig at alle som har ansvar og…
Les merEr du vår nye partner?
Som partner i Wahl-Larsen nyter du godt av stor frihet i et solid firma i vekst. Her er mulighetene mange og varierte. Gode kolleger sørger for en arbeidsdag som er stimulerende både faglig og sosialt. Som partner hos oss får du: • Et godt faglig miljø. • Stor frihet og kontroll på egen hverdag. •…
Les merErstatning etter naturkatastrofer
Alle og enhver kan være uheldig en aller annen gang i løpet av livet og bli rammet av en naturkatastrofe. Det vi gjerne ikke tenker på i forkant er at selve hendelsens slutt kan være begynnelsen på andre typer prøvelser, for eksempel rettslige oppgjør mot ulike motparter i forbindelse med erstatningskrav.
Les merØkonomisk kriminalitet fra innsiden
Når det blir oppdaget at en virksomhet har blitt utsatt for kriminelle handlinger oppstår en uoversiktlig situasjon, og særlig gjelder dette når den ulovlige aktiviteten har foregått fra innsiden.
Les merAksjeloven – intern myndighetsoverskridelse – konsekvenser
Fra tid til annen oppstår det et spørsmål om disposisjoner foretatt av et selskap er gyldige internt i selskapet eller overfor selskapets medkontrahenter. Her gis en kortfattet oversikt over enkeltspørsmål som kan oppstå i denne forbindelse. Spørsmålet om det er fattet selskapsmessige beslutninger Aksjeloven bygger på hovedprinsippet om at forvaltningen av et selskap hører under…
Les merWAHL-LARSEN GIR KORONA-HJELP
Det er mye som skjer i samfunnet for tiden, og mange har behov for advokatbistand. I Wahl-Larsen er vi klare til å hjelpe, og vi tilbyr en uforpliktende samtale for å bidra til å klarlegge situasjonen og gi innledende råd. Ta kontakt per e-post til firmapost@wla.no, og skriv kort hva det dreier seg om, så…
Les merNy bok om offentlige anskaffelser
Boken Offentlige kontrakter – Aktuelle tema er nå tilgjengelig i bokhandelen. Boken dekker et bredt spekter av problemstillinger som knytter seg til både gjennomføringen av anskaffelser og i tvister som oppstår i etterkant. Vi håper og tror at det er flere der ute som kan ha nytte og glede av denne boka! Redaktører for boken…
Les merTap av skjevdeling etter uskifte
Har man ikke laget ektepakt er utgangspunktet ved ektefelleskifte at alle verdier likedeles. Som de fleste er klar over gjelder det imidlertid et praktisk viktig unntak fra dette; skjevdeling. Etter ekteskapsloven § 59 er det nemlig slik at «Verdien av formue som klart kan føres tilbake til midler som en ektefelle hadde da ekteskapet ble…
Les merHvem eier grunnvannet under din eiendom?
La oss begynne med det enkle: Har du en stor eiendom, og du har en grunnvannsforekomst som utelukkende ligger under din egen eiendom, så eier du grunnvannet selv. Ofte vil imidlertid grunnvannsforekomsten ligge under flere andre eiendommer i tillegg til din egen. Grunnvannet ligger da i sameie mellom de ulike grunneierne. Men med hvor store…
Les merFlyforsinkelser/-kanselleringer – hva har du krav på som passasjer?
1. Som flypassasjer har du krav på erstatning ved visse typer forsinkelser over en viss lengde avhengig av flyvningen, uavhengig av om du har lidd et økonomisk tap eller ikke. I tillegg vil du ha krav på dekning av ekstrautgifter innenfor visse rammer. Dette følger av EU-forordning 261/2004, som gjennom EØS-avtalen også er bindende rett…
Les merFrist for innsigelser i voldgiftssaker
Stadig flere kontrakter i internasjonale forretningsforhold inngås med klausul om voldgift, og ofte ser vi slike klausuler også i kontrakter mellom norske parter. Dette kan det være gode grunner for; voldgiftsbehandling er for eksempel vanligvis raskere enn ordinær domstolsbehandling, og partene kan sikre seg at dommerne har spisskompetanse innenfor de aktuelle rettsområdene. Noen ganger kan…
Les merEtablering av virksomhet – valg av selskapsform
Ved etablering av virksomhet må det foretas et valg av hvilken selskapsform som skal benyttes. Et slikt valg har vesentlige økonomiske og praktiske konsekvenser for den næringsdrivende. På samme måte kan det oppstå et spørsmål om omdanning av en næringsvirksomhet til en annen organisasjonsform. Disse valgene reiser en rekke problemstillinger som skjematisk gjennomgås nedenfor. 1. …
Les merHva må man finne seg i av naboen?
Generelt gjelder det i naboforhold å opptre med rimelig grad av hensynsfullhet overfor sine naboer, og respektere at også naboen har visse beskyttelsesverdige interesser. Stort sett forløper dette meget bra, men i visse tilfeller oppstår konflikter. Naboloven oppstiller visse alminnelige «kjøreregler» Det alminnelige prinsipp om at enhver disponerer sin eiendom som man vil, er…
Les merHøyesterett styrker minoritetsvernet for aksjonærer
Høyesterett har 29. juni 2016 avsagt en dom i en tvistesak mellom aksjonærer. Fra ingressen inntatt i Norsk Retstidende hitsettes: «En minoritetsaksjonær i et skipsaksjeselskap fikk ikke medhold i krav om oppløsning av selskapet. Høyesterett kom til at vedvarende betaling av lavt eller intet utbytte og finansiering av utbytte for ett regnskapsår ved emisjon til underkurs med…
Les merBestemme selv over arven etter deg?
Stortinget har vedtatt ny arvelov som trer i kraft 1. juli 2020. Departementet har gått gjennom den någjeldende loven, og blant annet forenklet språket og redigert lovteksten slik at det skal bli lettere å finne frem. I tillegg blir det noen endringer, for eksempel når det gjelder adgangen til å selge fast eiendom mens man…
Les mer