Aktuelt
Hold deg oppdatert med våre fagartikler og nyheter! Vi deler innsikt i aktuelle temaer innen advokatbransjen, ukentlige oppdateringer fra Wahl-Larsen Advokatfirma, og et innblikk i våre advokaters arbeidshverdag.
Hold deg oppdatert med våre fagartikler og nyheter! Vi deler innsikt i aktuelle temaer innen advokatbransjen, ukentlige oppdateringer fra Wahl-Larsen Advokatfirma, og et innblikk i våre advokaters arbeidshverdag.
Nytt tilskudd i WLA: Irene Skinnemoen
Bli kjent med vår nyeste advokat og partner! Irene Skinnemoen har vært en del av Wahl-Larsen Advokatfirma i noen uker og har allerede blitt en verdifull bidragsyter på vårt team. Irene mener fokus, engasjement og gjennomføringsevne er viktige egenskaper å ha som advokat. Hun arbeider primært med arbeidsrett, med særlig interesse for å rådgi…
Kapitaliseringsrente i ekspropriasjonssaker
Kapitaliseringsrente i ekspropriasjonssaker – Høyesteretts vurdering utsatt Striden om kapitaliseringsrenten har i en årrekke vært en gjenganger i de ekspropriasjonssaker som vårt firma har ført for domstolene på vegne av grunneiere fordi valget kan ha stor betydning for totalerstatningen. Spørsmålet om nivået på kapitaliseringsrenten ble behandlet i Høyesterett i en prinsippsak i februar i år,…
Transaksjonsavgift for kjøpere som ikke er bosatt i Spania
Spania – vil transaksjonsavgift for kjøpere som ikke er bosatt i Spania på 100 % på eiendomskjøp bli innført? Det har lenge vært misnøye i deler av befolkningen i Spania over høye priser på både kjøp og leie av bolig, og Spanias statsminister, Pedro Sánchez, uttalte i en tale 13. januar 2025 at et av…
Sensur av kontrakt mellom profesjonelle parter
Fersk Høyesterettsdom om sensur av kontrakt mellom profesjonelle parter En avtale mellom 6 gründere ble satt til side av Høyesterett i medhold av avtaleloven § 36 som gir anledning til hel eller delvis tilsidesettelse av avtaler som vil virke urimelig eller stride mot god forretningsskikk. Dommen er avsagt 12.02.25. Sakens bakgrunn 6 gründere…
Midlertidige ansettelser og rett til fast ansettelse
Endring i arbeidsmiljøloven med virking fom. 1. januar 2024 innebærer at midlertidig ansatt har rett til fast ansettelse etter 3 år med midlertidig ansettelse. Kravet var forut for lovendringen 4 års midlertid ansettelse. Fast ansettelse er utgangspunktet Arbeidsmiljølovens klare hovedregel er at arbeidstaker skal ansattes i fast stilling. Unntak kan gjøres: når arbeidet…
BRYGGESAKEN: ikke meldeplikt – omgjøring uten klage
Fortsettelsen av bryggesaken: kommunene har bevisbyrden for meldeplikt Før jul omtalte vi bryggesaken, som vår advokat og partner Thor Henning Pedersen har fulgt tett. Vi følger nå opp med nye opplysninger i saken. Det var ikke meldeplikt for mindre private brygger mellom 1965 og 1986. Det har Høyesterett avgjort i en fersk dom….
Verdier, etikk og samfunnsansvar i styrerommet
Hvordan kan verdier, etikk og samfunnsansvar settes på dagordenen i styrerommet på en forsvarlig måte? Styrerommet bør være mer enn en arena for økonomiske analyser og strategiske beslutninger – det bør også være et moralsk landskap, hvor verdier, etikk og samfunnsansvar settes på dagsordenen og i hvert fall som en sentral forutsetning i vurderinger….
Bedre føre var enn etter snar
Et klart råd til leverandører som deltar i konkurranser regulert av anskaffelsesregelverket og er i tvil om ett eller flere av kvalifikasjonskravene er oppfylt, er å benytte seg av muligheten til å støtte seg på et annet foretaks kvalifikasjoner. Denne retten fremgår klart og tydelig av anskaffelsesforskriften (FOA) § 16-10, som gjelder for anskaffelser regulert…
Arbeidsgivers plikter ved varsling om kritikkverdige forhold
Hvilke plikter har arbeidsgiver ved varsling om kritikkverdige forhold? Varsling om kritikkverdige forhold er avgjørende for å avdekke og håndtere lovbrudd, korrupsjon og andre uakseptable forhold i norske virksomheter. Arbeidsgivere har flere viktige forpliktelser når det gjelder varsling fra ansatte. Rettsgrunnlag Arbeidsmiljøloven kapittel 2 A pålegger arbeidsgivere flere forpliktelser ved varsling. Dette skal sikre…
Ny dom fra Høyesterett: Hvordan skal det økonomiske oppgjøret skje etter feilklassifisering av en arbeidstaker?
Noen ganger kan det være tvil om en person som er tilknyttet en arbeidsgiver/oppdragsgiver, er ansatt eller om han er selvstendig oppdragstaker. Arbeidsmiljøloven er ufravikelig på dette punktet, så partene kan ikke selv bestemme hva som skal gjelde. Er man i realiteten ansatt, har man krav på alle rettigheter som arbeidstakere har, selv om partene…
Spenstig fra lagmannsretten: Manglende varsling i entreprisekontrakt = Avvisningsgrunnlag etter anskaffelsesforskriften
Hålogaland lagmannsrett har i dom den 6. desember 2024 konkludert med at manglende overholdelse av varslingsplikt om mengdeavvik i entreprisekontrakt om miljøsanering, regulert av NS 8405, innebar at krav om tilleggsvederlag var tapt. I tillegg, og mer oppsiktsvekkende, ble avvisningen av entreprenøren, i en senere anbudskonkurranse, som følge av dette forhold ansett for lovlig. Hjemmelen…
Staten tapte bryggesaken
STATEN TAPTE BRYGGESAKEN – Rivningsvedtaket opphevet som ugyldig Det var ikke meldeplikt for mindre private brygger mellom 1965 og 1986. Det har Høyesterett avgjort i en fersk dom. Rivningsvedtaket ble opphevet som ugyldig. Saken gjaldt en brygge på 76 kvm hvilende på 11 armerte betongsøyler. Bryggen ligger i Bergen kommune, men i dommen uttales det…
Kravet til erfaring i konkurranser om rammeavtaler
Krav til erfaring med relevante/sammenlignbare oppdrag er en gjenganger som kvalifikasjonskrav i konkurranser om anskaffelser regulert av lov og forskrift om offentlige anskaffelser. I likhet med alle kvalifikasjonskrav, må leverandøren oppfylle kravet for å unngå avvisning fra konkurransen. Hvor ligger lista for oppfyllelse når det gjelder rammeavtaler? Må oversikten over gjennomførte referanseoppdrag omfatte rammeavtaler av…
Minnelig løsning i arbeidsrettstvister
Vi er flere erfarne arbeidsrettsadvokater i Wahl-Larsen Advokatfirma. Arbeidsrettsadvokatene bistår både arbeidsgivere og arbeidstakere med rådgivning og bistand innenfor alle områder av arbeidsretten og tilhørende fagområder. Når det blir tvister, er det viktig å se om det er mulig å finne en mulig løsning som partene kan enes om og de fleste sakene løses i…
Avklaringer fra Høyesterett om yrkesskade
Avklaringer fra Høyesterett om yrkesskade I september og oktober 2024 avsa Høyesterett dom i to saker om yrkesskade. De to Høyesterettsdommene fra 2024 omhandler spørsmål om dekning under yrkesskadeforsikring og klargjør rettstilstanden for arbeidstakere som skades i ulike situasjoner knyttet til arbeidet. Ikke yrkesskade dersom arbeidstakeren blir skadet i pause på hjemmekontor I HR-2024-1571-A ble…
Ledig stilling: Vi søker nye kolleger/partnere
Vi søker advokater/partnere I forbindelse med at noen av våre hyggelige kollegaer skal pensjonere seg, har vi plass til flere advokater/partnere. Vi er alltid på jakt etter nye og dyktige kolleger. Akkurat nå er vi i interessert i advokater som er partnere et annet sted i dag, eller som ønsker seg over i en partnerrolle….
Høyesterettsdom om kapitaliseringsrenten for landbrukseiendommer
Statens vegvesen anket lagmannsrettens dom til Høyesterett. Høyesterett avsa dom 28. mai d.å. Lagmannsrettens dom ble opphevet. Det vil derfor bli en ny behandling i lagmannsretten. Høyesterett har i dommen ikke sagt noe direkte om hvilken rentesats som skal gjelde. Det er derfor pr. i dag helt åpent hva renten skal være. Lagmannsretten vil derfor…
Dom fra Høyesterett 21. desember 2023: E-post fra tillitsvalgt var varsel etter arbeidsmiljøloven
Den 21. desember 2023 avsa Høyesterett dom som klargjør hva som utgjør et varsel etter arbeidsmiljøloven §§ 2 A-1 (Rett til å varsle om kritikkverdige forhold i virksomheten) og 2 A-2 (Fremgangsmåte ved varsling). Saken dreide seg om en e-post sendt av en tillitsvalgt til en leder i bedriften var å anse som et varsel….
Viktige endringer i Arbeidsmiljøloven gjeldende fra 1. juli 2024
Det er vedtatt viktige endringer i Arbeidsmiljøloven fra 1. juli 2024 som har praktisk betydning for både arbeidstakere og arbeidsgivere. Kravet til innhold i ansettelseskontraktene blir mer omfattende Ved ansettelser etter 1. juli 2024 krever Arbeidsmiljøloven at ansettelseskontrakten må foreligge innen 7 dager etter ansettelsesforholdets begynnelse. Dette gjelder for ansettelser som har en varighet på…
Hvordan bli en enda bedre forhandler
Vi har alle forhandlet siden vi nesten var nyfødte. Alle har forhandlingserfaring, men hvor mange forhandler med støtte i en erfaringsbasert metode?
Det inviteres til forhandlingskurs 10 mai 2022 hvor du får en effektiv innledning til en metodisk tenking i forhandlinger og hvordan metoden kan brukes i praksis. Kurset er basert på den såkalte Harvard-metoden.
Er du vår nye partner?
Som partner i Wahl-Larsen Advokatfirma nyter du godt av stor frihet i et solid firma i vekst. Her er mulighetene mange og varierte. Gode kolleger sørger for en arbeidsdag som er stimulerende både faglig og sosialt. Som partner hos oss får du: • Et godt faglig miljø. • Stor frihet og kontroll på egen hverdag….
Er Covid tilstrekkelig til å kunne kansellere kjøp under force majeure-bestemmelse?
I dom fra Frostating lagmannsrett av 25. februar 2022 (LF-2021-146849) kom lagmannsretten, i liket med tingretten, til at avtalebestemmelser om force majeure og regulatoriske forhold ikke gir grunnlag for kjøper til å kansellere mottak av lakseleveranser fra Norge til Danmark i en gitt periode fra mars 2020.
Korttidsutleie av bolig
Kortidsutleie av egen bolig kan være en pengemaskin for utleier, men kan være til pest og plage for naboer som følge av stadig utskifting av lystige leietakere på ferietur. Både for sameier og borettslagsandeler er det regulert hvor mange døgn det er lov til å leie ut.
KJØPE BOLIG? – SLUTT PÅ «SOM DEN ER» – NY FORSKRIFT TIL AVHENDINGSLOVEN
Fra 1. januar trådte det nye regelverket i kraft. Det er kommet endringer i avhendingsloven (tryggere bolighandel) og en forskrift.
Boligselgeren får større ansvar enn de har hatt.
Arbeidsgivers rett til tilbakebetaling av feilaktig utbetalt lønn – Ny høyesterettsdom angir en snevrere trekkadgang enn det mange arbeidsgivere praktiserer
I Høyesterettsdom HR-2021-2532-A kom Høyesterett til at en arbeidsgiver ikke hadde tilstrekkelig retts- og avtalegrunnlag til å foreta trekk i lønn som følge av feilaktig utbetalt diettgodtgjørelse.
Er du vår nye partner?
Som partner i Wahl-Larsen nyter du godt av stor frihet i et solid firma i vekst. Her er mulighetene mange og varierte. Gode kolleger sørger for en arbeidsdag som er stimulerende både faglig og sosialt. Som partner hos oss får du: • Et godt faglig miljø. • Stor frihet og kontroll på egen hverdag. •…
Flerpartsforhandlinger
Flerpartsforhandlinger er gjerne mer komplekse enn når forhandlingene bare er mellom to parter. Det siste eksempelet på en stor og viktig flerpartsforhandling var FNs klimakonferanse i Glasgow i oktober og november 2021 (COP 26) hvor nærmere 200 land etter to uker forhandlinger inngikk en avtale som ga grunnlag for å komme et skritt videre i retning av felles mål om reduksjon om klimautslipp.
Forretningshemmelighetsloven – Vern av bedriftens forretningshemmeligheter blir stadig viktigere, og vern av forretningshemmeligheter er nå samlet i en lov
Forretningshemmelighetsloven gjennomfører i norsk rett et EU-direktiv om beskyttelse
Erstatning etter naturkatastrofer
Alle og enhver kan være uheldig en aller annen gang i løpet av livet og bli rammet av en naturkatastrofe. Det vi gjerne ikke tenker på i forkant er at selve hendelsens slutt kan være begynnelsen på andre typer prøvelser, for eksempel rettslige oppgjør mot ulike motparter i forbindelse med erstatningskrav.
Ny utgave av «Å forhandle»
Å forhandle, 3. utgave er nå utkommet i april 2021. Her skriver forfatteren Sigurd Knudtzon mer utfyllende om maktspillet i forhandlinger, konfliktforhandlinger, strategi og taktikk, kommunikasjonsprosessen og om den menneskelige dimensjon i forhandlinger.
Økonomisk kriminalitet fra innsiden
Når det blir oppdaget at en virksomhet har blitt utsatt for kriminelle handlinger oppstår en uoversiktlig situasjon, og særlig gjelder dette når den ulovlige aktiviteten har foregått fra innsiden.
NY ARVELOV – ER DU KLAR?
Stortinget vedtok den nye arveloven 28. februar 2020 med ikrafttredelse 01. januar 2021. Noen viktige endringer kan gjøre det aktuelt å foreta arverettslige grep nå. PLIKTDEL Pliktdelsarvens tak øker og blir G-regulert Pliktdelsarven er den delen av arven (2/3) som arvelater ikke kan råde fritt over. Fra 1. januar 2021 heves taket på pliktdelsarven til…
Gründeren som forhandler
Å utvikle en god idé frem til kommersiell suksess er utfordrende og møter som regel på mange hindringer. I tillegg til at man har tanker om hvordan idéen skal utvikles og hva det skal bli til, krever arbeidet støtte fra andre personer som ofte ikke er like engasjert som idèmakeren og gründeren. Å forhandle frem…
BankID-misbruk og erstatningsrett – hvordan ble det så galt?
Advokat Cathrine Hambro har sammen med førsteamanuensis ved UIO Marte Eidsand Kjørven, skrevet en kommentar om BankID i svindelsaker. Les den på rett24.no: https://rett24.no/articles/bankid-misbruk-og-erstatningsrett–hvordan-ble-det-sa-galt
Ny midlertidig rekontruksjonslov – med mål om å hindre konkursras som følge av koronapandemien
Aleksander Ryan er partner i Wahl-Larsen Advokatfirma AS. I snart 20 år har han arbeidet som forretningsadvokat med transaksjoner/oppkjøp, restruktureringer, kontraktsrett, selskapsrett og arbeidsrett. 1. Innledning I ekstraordinært statsråd den 15. april 2020 fremla regjeringen midlertidig lovforslag i Prop. 75 L (2019-2020) om mulighet for rekonstruksjonsforhandlinger og rekonstruksjon av selskaper som et virkemiddel for å…
Demens-lidelse og ugyldig testament
En demens-diagnose hos testator på testasjonstidspunktet vil ofte kunne føre til at testamentet i ettertid blir kjent ugyldig. Men det er ingen automatikk i dette, og en demens-lidelse er ikke i seg selv avgjørende for om testamentet kan kjennes ugyldig. Arveloven har i § 62 følgende bestemmelse: Ein testamentarisk disposisjon er ugyldig når testator var…
Aksjeloven – intern myndighetsoverskridelse – konsekvenser
Fra tid til annen oppstår det et spørsmål om disposisjoner foretatt av et selskap er gyldige internt i selskapet eller overfor selskapets medkontrahenter. Her gis en kortfattet oversikt over enkeltspørsmål som kan oppstå i denne forbindelse. Spørsmålet om det er fattet selskapsmessige beslutninger Aksjeloven bygger på hovedprinsippet om at forvaltningen av et selskap hører under…
Koronakrisen – Styrk din kreditorposisjon i betalingsbetingelsene!
På grunn av koronapandemien er vi inne i svært usikre tider, både med tanke på hvor lenge vi vil måtte befinne oss i denne ekstraordinære samfunnssituasjonen og hvilken betydning det vil få for den enkelte bedrift på kort og lang sikt. I en slik situasjon er det viktig å være bevisst på hvilke betalingsbetingelser som…
Styrets ansvar når de finansielle lamper blinker gult
Store deler av næringslivet er i finansiell krise som følge av Korona-epidemien. Styret har det overordnede ansvar for virksomheten og selskapet, samt for ansatte, kreditorer, aksjonærer, samfunnet etc.. Det er lett å trå feil og pådra seg personlig ansvar. Situasjonen gjør at styrearbeid er mer krevende enn noen gang, som forutsetter at hvert enkelt styremedlem…