Stortinget vedtok den nye arveloven 28. februar 2020 med ikrafttredelse 01. januar 2021. Noen viktige endringer kan gjøre det aktuelt å foreta arverettslige grep nå. PLIKTDEL Pliktdelsarvens tak øker og blir G-regulert Pliktdelsarven er den delen av arven (2/3) som arvelater ikke kan råde fritt over. Fra 1. januar 2021 heves taket på pliktdelsarven til…

Les mer

I aksje- og allmenaksjeselskaper skal det avholdes ordinær generalforsamling innen seks måneder etter utgangen av hvert regnskapsår. For de aller fleste selskaper vil det si innen utgangen av juni måned. Spørsmålet er om generalforsamlingen kan avholdes uten fysisk møte som følge av Korona-viruset, herunder om man kan benytte elektroniske hjelpemidler. Spørsmål kan også reises om…

Les mer

Regjeringens midlertidige regler overfor bedriftsnæringen omfatter ikke tiltak om betaling av leie av lokaler. Dette kan gi likviditetsutfordringer men det er ikke noe rettslig grunnlag for eller ubetinget krav på leiefritak eller leieavslag. Rådet er å opprette dialog mellom partene så snart som mulig for å orientere hverandre om evne til å betale og for…

Les mer

Korona-viruset vil ikke kunne påberopes som «force majeure». Avtale Men partene kan avtale utsettelse. Bruk skriftlig avtale: Tillegg til husleiekontrakten Hvor mye leien settes ned – ikke bruk for store beløp Hvor lenge nedsettelsen skal vare Om det reduserte beløpet skal betales når situasjonen er bedre Hvordan betale når situasjonen er bedre Depositum Ikke bruk…

Les mer

Korona-situasjonen gjør at boligselskapene frarådes å gjennomføre fysiske årsmøter. Sameier og borettslag skal holde årsmøte eller generalforsamling innen utgangen av juni. Kan eller bør møtet utsettes som følge av koronaviruset?   Utsettelse Styret i sameiet og borettslag har ansvaret for vedlikehold og drift og ellers sørge for forvaltning av eiendommen. Styret har således myndighet til…

Les mer

Når du har skattepliktige leieinntekter, skal du betale skatt av netto leieinntekter. Det vil si leieinntekter minus de utgiftene du har hatt til utleien. Det betyr at du får fradrag for alle kostnader du har hatt til utleien. I mars og april kommer skattemeldingen. Det anbefales å samle sammen kvitteringene for 2019 nå så det…

Les mer

Fra nyttår kom det nye regler om hvor lenge man har lov til å drive korttidsutleie i sameier og borettslag. For eksempel gjennom AirBnB eller Finn.no. Borettslag: 30 dagers utleie I borettslag blir det lov med korttidsutleie i maksimalt 30 dager i året. Til nå har styrene hatt mulighet til å nekte korttidsutleie, men fra…

Les mer

Kommunal- og forvaltningskomiteen la frem forslag til ny avhendingslov 09. mai 2019. Endringer: – Mangelsbegrepet «As is», «som den er», blir borte. Boligen har mangel når den ikke er i samsvar med det «kjøper kunne forvente» ut fra bla. boligens «type, alder og synlig tilstand». – Ny 10.000 kroners- grense Kjøper må selv dekke kostnader…

Les mer

Den 26. mars 2019 vedtok Stortinget lov om endringer i eierseksjonsloven om • Innstramming av korttidsutleie • ervervsbegrensning Korttidsutleie – eierseksjoner De digitale delingsplattformene har skapt nye muligheter for privat korttidsutleie for eksempel gjennom Airbnb og Couchsurfing. I noen tilfeller er utleievirksomheten nærmest blitt hotellvirksomhet, herunder stor gjennomtrekk av feriegjester, støy og slitasje i fellesarealene.…

Les mer

Ny arvelov ble vedtatt 9. mai 2019. Den nye loven viderefører reglene om slektens arverett, den gjenlevende ektefelles og samboeres arverett, og reglene om livsarvingenes rett til pliktdelsarv. Endringene er blant annet: – Pliktdelsarven øker fra 1 til million til 15 G • Grensen for hva en arvelater er pliktig å gi hvert barn (pliktdelen),…

Les mer

Jordskifteloven legger til rette for effektiv og rasjonell utnyttelse av eiendom og rettigheter. Jordskiftedomstolene behandler blant annet jordskifte og grensesaker. Det er i dag 34 regionale jordskifteretter. Ankeinstansen er lagmannsretten. Sakstyper: • Jordskifte: Endring av eiendommer og rettigheter. Deling eller opprettelse av sameie. Felles bruk av et areal, felles tiltak og investeringer. Ulempe og nytte…

Les mer

Avtaler eller oppdrag om reparasjon, vedlikehold, installasjoner, ombygging mm., som inngås med en tjenesteyter, reguleres av håndverkertjenesteloven. Vi bistår partene i alle saker ved avtale om kjøp av håndverkertjenester og dersom det oppstår feil og mangler ved tjenesten. • Krav om prisavslag og erstatning • Krav om utbedring av mangel • Tilbakeholdelse av vederlag •…

Les mer

Helårsbolig som fritidsbolig. Det som står i matrikkelen er basert på historisk bruk, og ikke dagens bruk. Man kan unngå både boplikt og få redusert eiendomsskatt ved å bruke helårsbolig som fritidsbolig. Årsaken til forskjellsbehandling er at et hus som er registret som bolig blir taksert på grunnlag av Skatteetatens boligverdi. Hus som er registrert…

Les mer

Tomtefeste – avgift og innløsning. Av landets drøyt 450 000 fritidsboliger antas 100 000 å stå på festetomt eller bygslet grunn som det står i de gamle kontraktene. Regelverket i tomtefesteloven er meget komplisert. Avgift Sier kontrakten at du har rett til å fornye festetiden for 10 år om gangen, forblir festeavgiften lav. Står det…

Les mer

Striden om serviceavgiften vil få sin avklaring i retten. Velforeningene på Sjusjøen prøver fem ulike festekontrakter for retten. Hensikten er å få en rettslig avklaring på lovligheten av både serviceavgift og krav om servitutter. I følge et prosessvarsel til Pihl AS 14.12.2018 gjelder dette: • Enkel festekontrakt uten særbestemmelse • Enkel festekontrakt med servitutt om…

Les mer

At familie og venner eier hytte sammen, kan være praktisk og hyggelig, men ikke ideelt dersom det oppstår uenighet om tiltak av noe økonomisk omfang. Situasjoner kan også oppstå når hytta går i arv eller hytta bytter eier, og nye sameier oppstår. Ikke alle blir nødvendigvis enige om fornuftig bruk eller utgiftsfordeling. Forholdet reguleres av…

Les mer

Oppkjøring og vedlikehold av skiløyper koster. Kan grunneier kreve avgift av skigåere? Hvordan kan den enkelte bruke skiløypene? Friluftsloven fastslår prinsippet om allemannsretten: Alle kan ferdes til fots i utmark. Om vinteren kan man også ferdes på ski over innmark når grunnen er frosset eller snølagt. Den som ferdes til fots må derfor være varsom…

Les mer